Признание за “младите” учители

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        За шеста поредна година броят на младите хора, избрали пътя на учителската професия в Бургас расте. Младите учители, които започват професионалното си развитие в сферата на образованието в Бургас тази година са 111, в т.ч. и 5 в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас:
1. Веселина Желязкова Симеонова – учител по български език и литература;
2. Василена Петрова Пеева – начален учител;
3. Ирина Борисова Вапцарова – учител по немски език;
4. Тоня Стойкова Стайкова – Ньотева – учител по математика в занималнята 5. клас;
5. Ирена Милева Меранзова – учител по математика.

Млади възрожденци

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        В навечерието на 1. ноември – Ден на народните будители, учениците от I”А”, I”Б” и I”В” клас на Средно училище “Епископ Константин Преславски“ – Бургас с класни ръководители – г-жа Мая Скочева, г-жа Стефка Богданова и г-жа Зоя Стоева на тържествен ритуал, учредиха своите клубове „Млади възрожденци“. Първокласниците показаха своята любов към Родината и нашите будители и революционери чрез стихове и песни. На тържествената церемония малките ученици получиха своите членски карти, тениски с лика на Апостола на свободата Васил Левски и книжки „Млади възрожденци“.

Отбелязахме Световния ден на туризма

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        На 27.09.2021 г. – Световен ден на туризма, учениците от 11А клас – специалност “Екскурзоводско обслужване” на “Преславски”, заедно с техния учител по туризъм Маргарита Тодорова, се впуснаха в туристическа обиколка на Бургас с професионален екскурзовод.
 
        Гимназистите ни разгледаха през погледа на туриста някои от основните забележителности на нашия град. И въпреки, че повечето от нас са родени край морето, научихме и немалко нови факти за града ни, като например какво е общото между Сингапур и Бургас, за историята на знаковите за всеки бургазлия места като “Часовника” и “Моста”. Чухме истории за замръзналото през 1954 г. Черно море, за бургаската поетеса Петя Дубарова, за най-големия дарител Александър Георгиев-Коджакафалията, както и за “бургаския зевзек” Петьо Пандира.

“Вие сте бъдещето на Планетата и от Вас зависи нейното устойчиво съществуване!“

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

24.09. беше един морски приключенски ден на борда на новия катамаран „Бургус“ за учениците от Х А клас на СУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас с класен ръководител Ирина Ганева и учените от катедрите “Екология” и “Природни науки” на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

       Като част от събитията в „Нощта на учените“, разделени на три отбора, учениците от “Преславски”, предлагаха идеи и търсиха решения за опазването на Черно море от основни замърсители.
         Най-интересното решение и отличното му представяне пред журито от учени спечели на отбора- побетил специална награда – посещение на остров Света Анастасия.
 

“Бъди активен!”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        “Преславски” се включи в Европейския ден на спорта за учащи, който се отбелязва на 24-ти септември. Инициативата в България се координира от сдружение “BG Бъди активен” и има за цел в училищата да се насърчава здравословния начин на живот; да се подпомага социалното включване и да се развиват социални умения у учениците.
        По време на празника, учителите организираха 120 мин. физическа активност, която включваше флашмоб, след което учениците от начален етап се състезаваха в щафетни игри, а учениците от прогимназиален и гимназиален етап направиха тренировка тип “Табата”. В проявата се включиха над 100 ученици и техните учители по физическо възпитание и спорт.