Екскурзоводска практика в Румъния

       Бъдещите екскурзоводи от XI и XII клас в “Преславски” проведоха в периода от 29 до 31 март 2023 година изнесена учебна практика в Румъния. Практиката се реализира във връзка с подобряване на професионалните умения на учениците от втори гимназиален етап по предметите “Екскурзоводско обслужване”, “Транспорт и туристическа агентска дейност” и “Туристическа анимация”. Учениците бяха подготвени за дните на практическото обучение от своите учители по професионална подготовка и техни ръководители Николина Димитрова, Маргарита Тодорова, Галина Стоянова и Николай Тодоров. 

       В първия ден от практиката нашите гимназисти представиха беседи за забележителностите в българските региони Шумен, Разград и Русе, а също и за Букурещ. Възпитаниците ни бяха подготвили и обзорен тур с информация за обектите в Музея на селото в румънската столица. Местен професионален ексурзовод представи пред възпитаниците ни на английски език особеностите на бита и занаятите в различните региони на северната ни съседка.

       По време на втория ден от изнесената практика гимназистите от “Преславски” посетиха замъка Бран и град Брашов. Нашите ученици бяха подготвили увлекателни беседи на български, английски и италиански език за Трансилвания, Граф Дракула, румънската кралица Мария (тясно свързана и с Бран, и с Балчик) и за протестантската “Черна църква” в Брашов. Запознаха се с по-непознатата “битова” част от историята на местното население, традициите му за Великден, както и опитаха типични храни за трансилванската кухня, като Кьортош колач (козунак с формата на цилиндър, пълнен с различни добавки) и черно сирене от овче мляко.

       В третия ден от учебното пътуване на “екскурзоводите” посетиха замъка “Пелеш”, Синайския манастир и румънския Парламент. Бъдещите туристически гидове ни предстаниха интересна информация за историята на Румъния през XIX век и през епохата на тоталитарното управление на Чаушеску, за женската мода и облекло на Балканите и в Европа през XIX-XX нек, направиха обзор на природните и антропогенните туристически ресурси на северната ни съседка, запознаха ни с интересни факти за интериора на отделните зали по време на обзорната обиколка в замъка “Пелеш” в Синая. Изнесоха беседи на български, но част от тях бяха подготвени и на английски, немски и румънски език.