Награди за отлично представяне!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

       На тържествена церемония, която се състоя в атриума на Бургаския свободен университет бяха наградени над 330 деца от бургаски училища за постигнати високи постижения в областта на науките, изкуствата и спорта през учебната 2016/2017 година. Наградите бяха връчени от кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов и са във връзка с отбелязването на Никулден – Ден на град Бургас. Децата получили награди са спечелили през изминалата учебна година първи места на национални състезания и първо, второ или трето място на международни прояви. Сред отличените бяха и 11 ученици от Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас:

Интегрирано с интегрирания градски транспорт

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      На 28.11.2017 г . Методичното обединение по приобщаващо образование „Заедно“ на Средно училище „Епископ Константин Преславски“ Бургас с членове Константина Колева – ресурсен учител/ логопед,Светозар Янев – училище психолог и Димитрина Ковачева – ресурсен старши учител проведе планирана извънучилищна дейност на тема: „Развитие на практични умения за безопасно предвижване в автобусната мрежа, в условията на интегриран градски транспорт – Бургас“.

     Ученици със специални образователни потребности от VIII, IX и XI клас се запознаха с новата транспортна схема на автобусните линии в град Бургас. Придвижиха се с бързата автобусна линия Б2 до централна градска част като се чекираха с електронни карти и им беше обяснено от контрольорката как да си валидират картата при прехвърляне от една автобусна линия на друга и да проверяват колко на брой пътувания са им останали в картата. Посетиха билетният център на общинския превозвач “Бургасбус” на ул. „Александровска”.

“Училището – територия на етническа толерантност”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

              В следващите няколко редове ви предлагаме да се запознаете с есето на Виктория Чобанова от IX “б” клас, която спечели първо място на конкурса за есе “Училището – територия на етническа толерантност”, организиран от Община Бургас по проект по програмата на Европейския съюз “наука и образование за интелигентен растеж”.

„О, будители народни …“ на брега на р. Рейн в Германия

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      На 12 ноември 2017 г. в Университета в гр. Кьолн, Германия отвори врати за 200 членове на рейнската българска общност и нейните приятели, за да се насладят на превръщащия се в традиция годишен тържествен концерт на Българското неделно училище „Аз Буки Веди“ –  гр. Кьолн, посветен на Деня на народните будители. За втора година Немско-българско културно-просветно дружество „Аз Буки Веди“ кани детски танцов състав от пределите на родината, с чието представление българската диаспора в региона иска да почете народните ни будители – от миналото и настоящето. След началото на инициативата през 2016 г. с ансамбъл „Загорче“ тази година сцената украсиха момичетата и момчетата на ДТС „Приморче“ с художествен ръководител Мария Върбанова и гайдарят Росен Поборников – старши учител по музика в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас.