Духът на Коледа след празника

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

       За украса на класната си стая за Коледните и Новогодишни празници, учениците от VI г клас и техният класен ръководител г-жа Даниела Костадинова решиха да купят жива елха. Децата от паралелката се постараха при украсяването на стаята и за своята оригиналност получиха първа награда в Коледния конкурс за най-добре украсена класна стая в “Преславски”.

Открихме Център по изкуства “Илия Шурелов”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        Днес, на Игнажден, в деня в който преди 70 години се е родил основателят и дългогодишен ръководител на Школата по дърворезба в “Преславски” Илия Шурелов, открихме нашия училищен Център за изкуства и иновации, кръстен на негово име.

        Инициативата за наименуването на новия сектор по изкуства в нашето училище на името на големия майстор е на училищната организация на СБУ.

         Гости на събитието бяха г-жа Витка Марангозова – първият директор на “Преславски” (1976 – 1991) и г-жа Мария Шурелова – съпруга на нашия колега.

Коледа за всеки!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      В Коледния концерт на “Преславски” за 2019 г. видяхме, че и децата със СОП, както и тези с проблеми с говора също могат да бъдат много артистични. А иначе “Пътешествието на Дядо Коледа” тази година ни разходи до Лапландия, Австрийските Алпи, по мостовете на Сена и Темза и в кулинарната столица на Италия – Болоня. Много танци, песни и съвети за коледната трапеза и мода забавляваха всички в препълнената зала “Апостол Карамитев” на нашето училище. И естествено не забравихме българската традиция – коледарите на училището поднесоха своите пожелания за здраве и много успехи.

Малки коледари наричаха за здраве и плодородие в Етнографския музей (БНР)

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      Коледари от Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас посетиха днес Етнографския музей в Бургас. Пресъздаването на обичая коледуване е част от проекта „Обреден календар за моми и ергени“, реализиран от Регионалния музей в партньорство с училището.

       Децата представиха идването на коледарите в дома на стопаните, наричаха за здраве и плодородие и бяха дарени от домакините с пита и краваи.