Седмица на науката и експеримента

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

       Дните след честването на Денят на народните будители в Средно училище “Епископ Константин Преславски” бяха обявени като “Седмица на науката и експеримента”.  Учениците от начален етап имаха възможност да се запознаят с резултатите от учебните опити, които извършат в лабораторните упражнеия в часовете по “Човекът и природата” по-големите им съученици от V и VI клас. С изпълнението им, те успяха по атрактивен начин да представят природни процеси и явления и да покажат, че науката е много интересна и забавна. За моделите на твърдо тяло, течност и газ използваха копчета, бобчета, зрънца от ориз и кафе. Интерес за петокласниците представляваше мензурата – стъклен съд за измерване на обем и везните, при експериментите, с които най-любознателните получиха помощ от своите родители. Шестокласниците, от своя страна, конструираха уред за измерване на атмосферно налягане и електроскоп, чиито листенца се разтварят, когато към тях се приближи наелектризирано тяло.

Отличия в конкурс за Черно море

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        Ученици от нашето училище участваха в Международния конкурс за детска рисунка, фотография и литература „Аз обичам Черно море“, който е част от програмата на Община Несебър за отбелязване на 31 октомври – Международния ден на Черно море. Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на черноморското крайбрежие, важността на морето за икономиката на страните, които имат излаз на него, както и да се обърне внимание на вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност, за да се провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.

Община Бургас уважи младите учители

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

       Кметът Димитър Николов се срещна с повече от 100 млади преподаватели, които за първа година са част от учителската професия. Сред тях бяха и трима нови учители от Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас, за които учебната 2018/2019 година е първа като преподаватели в училище – Яна Гавова и Гергана Илиеваучители по английски език и Милена Димитроваучител в сборната група за целодневна организация на V “а” и “б” клас. Срещата с бургаските учители бе посветена на Деня на народните будители и има за цел да мотивира хората на просветата да прилагат съвременни методи в обучението на децата.

Седмица на четенето

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      По време на Националната седмица на четенето (22 – 26 октомври 2018 г.), учениците от V, VI и VII клас се включиха в решаването на езикови задачи под надслов “Опознай българския език”, разработени от Института за български език към БАН. Децата показаха отлични познания по българска граматика и правопис.

      В друга инициатива на преподавателите по български език и литература и библиотекарят в СУ “Епископ Константин Преславски”, четоха приказки заедно с ученици и технитеродители, разменяха любими книги в учебните часове. Петокласниците и шестокласниците се състезаваха в конкурс за най-добър четец и разказвач на приказки. От своя страна, гимназистите представиха свои авторски текстове и произведения от творчеството на любимите си автори.

Идеи за здравословен начин на живот

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Средно училище “Епископ Константин Преславски” бе едно от 12-те училища, които се включиха в тазгодишното издание на инициативата “Мини училищни здравни проекти”, която се организира от Община Бургас. Проявявата се организира за пета поредна година, а нейната цел е да насърчи здравословния начин на живот сред младите хора.