“Малка стъпка за човека – голяма стъпка за човечеството!”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

       Слънчевият следобед на 12 април ще остане незабравим за учениците от XIб клас, които посетиха Авиомузей – Бургас, намиращ се на територията на международното летище “Сарафово”. По инициатива на класния им ръководител, колегата Даниела Костадинова – преподавател по физика и астрономия, във връзка с Международния дeн на авиацията и космонавтиката, учениците ни разгледаха старите самолети, разположени на аеропорта. Летателните машини, доскоро амортизирани и недостъпни, днес впечатляват с интерактивна експозиция под името Homo Volans (Летящият човек), изработена от сценографът Венелин Шурелов. Тя се намира на закрито в единствения останал в България самолет Ан-12. Преживяването се допълва от 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията като пилотски униформи, парашути, ултравиолетова стая, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и други. Учениците управляваха избран от тях самолет в истинска пилотска кабина със симулатор и очила за виртуална реалност.

Съпричастност за здраве!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        В дните около Великден в “Преславски” се проведе кампания за съпричастност с Милен Зайков – психолог в ОУ “Антон Страшимиров” – с. Дебелт, община Средец, който спешно се нуждае от средства за животоспасяваща операция. Колегата страда от бъбречно заболяване от раждането си, но от август 2017 г. функцията на бъбрека му намалява драстично след тежка уроинфекция и той е на хемодиализа.
         Клиника в Турция предлага оферта за извършване на трансплантация на стойност 35 000 долара, но тази сума е непосилна за неговото семейство. Доходът на семейството е от 560 лв., които Милен Зайков получава по граждански договор, и месечните помощи за отглеждане на деца до навършване на една година.
        Г-н Милен Зайков е отговорен и отдаден на професията си млад човек. Успешно подпомага и консултира както учениците, така и техните родители. Баща е на две прекрасни бебета – близнаци на 10 месеца.
         Благодарение на съпричастността на цялата училищна общност в “Преславски” събрахме сумата от 660 лв., които преведохме по банковата сметка за лечението на колегата от с. Дебелт.
         Изразявам своето искренно благодаря на всички родители, ученици, учители и на двата синдиката в училище за проявеното милосърдие. Надявам се, че по този начин сме допринесли един млад човек да получи шанс да бъде излекуван, за да продължи живота си и да се радва на своите деца.

English is easy

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

                На 11.04.2018 г., за втора поредна година, се проведе викторина по английски език. Викторината е част от програмата за ранно чуждоезиково обучение на Община Бургас, която се прилага успешно сред учениците, обучаващи се в първи клас, в т.ч. и 53 ученици в „Преславски“.

               В състезанието се включиха седем отбора с по четирима ученици от различни бургаски училища. Сред тях беше и отборът на нашето училище в състав Стела Ненчева, Радостина Куцарова, Диана Николаева и Бойко Стефанов от I “б” клас и ръководител г-жа Радостина Апостолова – учител по английски език към ЦПЛР.

Добри решения за бъдещето!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

          На 23 март 2018 г. учениците от  ХА клас на „Преславски“ Бийнур Кадир, Рени Василева и Николай Григоров, водени от г-жа Ивелина Димитрова – учител по икономика и заместник-директор по администартивно-стопанската дейност, взеха участие в иновационен лагер за младежи на тема: „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ организиран от Джуниър Ачийвмънт – България, с подкрепата на Община Средец. В двата лагерни дни участниците, ученици от Бургас, Средец, Сливен, Ямбол, Карнобат и Провадия, бяха разделени на екипи и работиха по зададен казус с помощта на ментори, след което презентираха своите идеи  пред  жури. Отборите, в които участваха учениците от нашето училище, представиха идеи за създаване на водоустойчив смарт-часовник, изработен изцяло от суровини, намиращи се в районите на градовете Бургас, Сливен и Карнобат, от където бяха и участниците в отбор „Se’a“.  Отбор „Посейдон“, представиха мащабен проект за създаването на завод за преработка на морска вода и превръщането ѝ в чиста и годна за пиене, и напояване. Включиха производство на бутилирана, богата на минерали вода, и пакетиране на отложената сол за задоволяване на нуждите на пазара.

БУРГАС – ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ-ФИЛОСОФИ

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        

        На 16 и 17 март 2018 г. в Средно училище „Епископ Константин Преславски” – Бургас се проведе XXII-рата Национална ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ”, в която взеха участие 70 ученици  и 36 учители от 28 училища от цялата страна.

      Вече близо четвърт век СУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас е домакин на Националната ученическа философска конференция, която от учебната 2014/2015 година е включена и в Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката. Организатори на събитието са Регионалното управление на образованието – Бургас и училището – домакин СУ „Епископ Константин Преславски“.