Архив за декември, 2019

Открихме Център по изкуства “Илия Шурелов”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        Днес, на Игнажден, в деня в който преди 70 години се е родил основателят и дългогодишен ръководител на Школата по дърворезба в “Преславски” Илия Шурелов, открихме нашия училищен Център за изкуства и иновации, кръстен на негово име.

        Инициативата за наименуването на новия сектор по изкуства в нашето училище на името на големия майстор е на училищната организация на СБУ.

         Гости на събитието бяха г-жа Витка Марангозова – първият директор на “Преславски” (1976 – 1991) и г-жа Мария Шурелова – съпруга на нашия колега.

Коледа за всеки!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      В Коледния концерт на “Преславски” за 2019 г. видяхме, че и децата със СОП, както и тези с проблеми с говора също могат да бъдат много артистични. А иначе “Пътешествието на Дядо Коледа” тази година ни разходи до Лапландия, Австрийските Алпи, по мостовете на Сена и Темза и в кулинарната столица на Италия – Болоня. Много танци, песни и съвети за коледната трапеза и мода забавляваха всички в препълнената зала “Апостол Карамитев” на нашето училище. И естествено не забравихме българската традиция – коледарите на училището поднесоха своите пожелания за здраве и много успехи.

Малки коледари наричаха за здраве и плодородие в Етнографския музей (БНР)

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      Коледари от Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас посетиха днес Етнографския музей в Бургас. Пресъздаването на обичая коледуване е част от проекта „Обреден календар за моми и ергени“, реализиран от Регионалния музей в партньорство с училището.

       Децата представиха идването на коледарите в дома на стопаните, наричаха за здраве и плодородие и бяха дарени от домакините с пита и краваи.

Форум за доброволчеството

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      В Експозиционен център „Флора“ на 11.12.2019 г. се проведе първият ежегоден форум за доброволчество „Заедно творим добро“. В него взеха участие и представители на Ученическия парламент на Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас от X и XI клас, водени от колегата по математика Диляна Камбурова. Събитието се организира от Община Бургас и има за цел да популяризира доброволческата дейност сред деца, родители и работодатели, като създаде пространство, където доброволци от различни сфери да се запознават, да споделят и популяризират каузите си.

Празник на плуването

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

            На 10.12.2019 г. Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас беше домакин на общински ученически турнир по плуване, организиран от Областен клуб “Спорт за учащи – Бургас 2011”, Община Бургас и РУО-Бургас. Надпреварата беше посветена на празника на Бургас – Никулден.

       Целта на проявата бе да популяризира спорта плуване като добра оздравителна практика със закалително и възпитателно въздействие върху подрастващите.