Архив за октомври, 2019

Годишна учебна евакуация

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Днес, 29.10.2019 г., съвместно с бургаските пожарникари и с представители на Българския червен кръст, проведохме учебна евакуация в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас по Годишния план за пожарна и аварийна безопасност през учебната 2019/2020 година. По време на занятието учениците, учителите и служителите напуснаха за 3:30 минути сградата на училището през най-близките изходи, указани по схемите за евакуация в “Преславски” и се събраха в училищния двор на безопасно разстояние от зданието на учебното заведение.

Седмица на четенето

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Учениците от V г клас с класен ръководител Ваня Петрова – учител по български език и литература се включиха в националната инициатива “Седмица на четенето”.
     Целият клас състави и изработи книга със заглавие “Богове и Богини”, която ще бъде дарена на училищната библиотека.
     Ученици четоха откъси от любими книжки на своите връстници.

ЗАБАВЛЯВАМЕ СЕ, ДОКАТО УЧИМ!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Това споделиха след 60-те минути от един по-различен час по интегрирания предмет “Музикален английски език”, децата от II А клас. Учебното занятие на тема “Моето училище (My school)” беше реализирано от колегите Росица Казанджиева и Христо Станчев.

       Урокът, който е част от иновативния проект на Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас “Успяваме, защото творим!”, беше представен пред колеги от ОУ “Антон Страшимиров” – Бургас и ст.експерта от РУО-Бургас Павлина Алексиева, в рамките на изпълнение на дейностите по Национална програма “Иновации в действие”.

Начало на едно професионално сътрудничество

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      По повод Европейската седмица на програмирането (EU Code Week – от 7 до 22 октомври) ученици от XA клас, обучаващи се в профил „Софтуерни и хардуерни науки“, участници в клуб „Програмиране“ с ръководител г-жа Момка Момчева, осъществиха работна среща с техни връстници от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Те се включиха в разработката на проект чрез платформа с отворен код Arduino – интегрирана среда за разработка и програмиране на електронни компоненти, поддържаща програмен език C++, чието изучаване предстои на учениците през текущата учебна година. Представен бе Pepper – хуманоиден робот с програмируема платформата, който се използва в часовете по компютърно програмиране, роботика и изкуствен интелект.