Архив за декември, 2018

Ученичка от 9. клас – Спортист на Айтос за 2018-та!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        Жаклин Челебиева от IX а клас на Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас, заедно със своята партньорка от женската двойка на клуба по спортна акробатика “Орел” – Айтос, беше избрана за Спортист на община Айтос за 2018 година! 🏆 Днес тя получи своето отличие от кмета на общината Васил Едрев.

Коледа за всеки!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      На провелия се на 18 и 19 декември 2018 г. Коледен благотворителен базар в “Преславски” от продажбата на приготвените от Вас кулинарни лакомства и приложни изделия, събрахме сумата от 1150 лв. Със средствата, които събрахме с Ваша подкрепа, скъпи ученици, родители и учители в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас, обединени заедно в името на това да има топлина във всеки дом на Рождество Христово, подпомогнахме членовете на нашата общност – Дани от II Б, Ахмед от VIII А и Павел от IX A клас и техните близки!

ОЙ, КОЛАДЕ, МОЙ КОЛАДЕ…

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      

       На 24 декември, деня преди Рождество Христово, е Бъдни вечер – един от най-важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес.
      За традициите на Бъдни вечер в Странджанския край, за обреда “коледуване” и за това как посрещаме християнския празник Рождество Христово, разказа в седмицата преди Коледа на петокласниците от СУ “Епископ Константин Преславски” главният уредник в Регионалния исторически музей в Бургас (етнографска експозиция) – г-жа Пламена Кирова.
      Днес музеят влезе в нашето училище. Инициативата беше организирана от учителите по български език и литература на петокласниците Катя Иванова и Павлина Маринова. Учениците и техните преподаватели направиха пътуване назад във времето виртуално чрез видеоразказ за отбелязването на един от най-хубавите празници през годината в едно странджанско село и се пренесоха в живота на своите предци. Свързаният с вековните традиции, посветен на дома, огнището и семейството, празник ги развълнува и всички заедно съпреживяха българската Коледа, като време на сбъдване на желанията и мечтите. 

Споделяне на добри практики

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      На 10.12.2018 г. в логопедичния кабинет на СУ “Епископ Константин Преславски” – Бургас се проведе открит урок на тема: “Развитие на слухово внимание и различаване на свързаните двойки звукове “Д-Т”.
        На урока присъстваха г-жа Диана Петкова – старши експерт по приобщаващо образование в РУО-Бургас, представители на педагогическата колегия и на ръководството на училището, учители от други учебни заведения на територията на област Бургас.
        Учениците чрез играта “Детектив” откриваха звуци и шумове от заобикалящата ги среда чрез софтуерен продукт. По логопедична методика в последователност диференцираха звуковете “Д-Т” в срички, в думи, в изречения и в текст.
        Урокът беше подготвен от г-жа Kонстантина Колева – логопед в училището и е част от квалификационните дейности на Методическо обединение “Заедно” към СУ “Епископ Константин Преславски”, като споделя добри практики между колегите логопеди.

“Бургас в нашето училище”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        По случай празникът на Бургас – 6 декември (Никулден), ученици от Vтите и VIIмите класове се събраха в зала „Григорий Цамблак” на нашето училище, за да споделят гордостта и емоцията си, че растат с пулса на един изключителен морски град. Седмокласниците представиха кратка информация за географските, историческите и културните хоризонти на Бургас, а петокласниците в състезание по между си, демонстрираха познания за известните личности на Бургас, за културно-историческите забележителности на града, за значението на природните му дадености, за ролята му в стопанското и културно развитие на България, за символите на съвременния град.