Архив за октомври, 2018

Седмица на четенето

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      По време на Националната седмица на четенето (22 – 26 октомври 2018 г.), учениците от V, VI и VII клас се включиха в решаването на езикови задачи под надслов “Опознай българския език”, разработени от Института за български език към БАН. Децата показаха отлични познания по българска граматика и правопис.

      В друга инициатива на преподавателите по български език и литература и библиотекарят в СУ “Епископ Константин Преславски”, четоха приказки заедно с ученици и технитеродители, разменяха любими книги в учебните часове. Петокласниците и шестокласниците се състезаваха в конкурс за най-добър четец и разказвач на приказки. От своя страна, гимназистите представиха свои авторски текстове и произведения от творчеството на любимите си автори.

Идеи за здравословен начин на живот

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Средно училище “Епископ Константин Преславски” бе едно от 12-те училища, които се включиха в тазгодишното издание на инициативата “Мини училищни здравни проекти”, която се организира от Община Бургас. Проявявата се организира за пета поредна година, а нейната цел е да насърчи здравословния начин на живот сред младите хора.

“Преславски” става училище с Wi-Fi за всички

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас ще изпълни през следващите 2 месеца проект на МОН за 12 750 лв. по Националната програма “Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование” за изграждане на безжична Wi-Fi мрежа в сградата на нашето училище. Проектът е в подкрепа на профилираното обучение по софтуерни и хардуерни науки в гимназиален етап и във връзка с въвеждането на електронен дневник през настоящата учебна година. Това е третият национален образователен проект, който “Преславски” ще реализира през учебната 2018-2019 година, след тези за иновативно училище в начален етап и за музеите като образователна среда в прогимназиален.

Програмиране на цикли в Лого и Скрач

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

Организирано от: Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас

Дата на провеждане: 8, 10, 15, 17 октомври 2018, 14:00 – 15:00 часа
Описание: Чрез тези занимания учениците ще се запознаят с възможностите за:
– чертане на геометрични фигури чрез използване на цикли в Лого;
– създаване на красиви симетрични шарки чрез използване на вложени цикли;
– използване на цикли в Скрач чрез експеримент и упражнение.
Тези занимания ще помогнат на учениците да се запознаят с конструкцията цикъл (в Лого и Скрач) като широко използван похват в програмните езици.
 
Това събитие е за: ученици в начален и прогимназиален етап.

Отличиха най-добрите проекти в „Да бъдем заедно“

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     Авторите на най-добрите проекти в училищния конкурс “Да бъдем заедно” получиха награди.

     В категорията “училища” бяха отличени общите дейности, които проведоха заедно учениците и техните родители от II “б”  с класен ръководител г-жа Стефка Богданова и VI “а” клас с класен ръководител г-жа Красимира Димитрова на Средно училище “Епископ Константин Преславски”.

     В инициативата участваха както училища, така и детски градини. Идеята на конкурса “Да бъдем заедно” е да се насърчи взаимодействието между родители, учители и ученици.

     Всички участници в конкурса получиха поощрителни награди. Отличията бяха връчени от кмета Димитър Николов.