Интернет с обществен достъп в “Преславски”

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

    От днес в нашето училище, от приземния до четвъртия етаж, са изградени 12 точки на безжична мрежа за достъп до Интернет по проект, реализиран в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас по Националната програма на МОН “Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”.

     Потребителско име: Preslavski

Дълг към защитата на Отечеството

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

     На 07.01.2019 г. ученици от IX и Х клас на “Преславски” взеха участие във военно обучение в поделение 48940 край Бургас, което се оказа много заинтригуващо за всички присъстващи. По време на комплексното занятие, учениците се запознаха с най-новата военна техника в Българската армия, производство на немската компания “Daimler AG”, разглобяваха и сглобяваха различни видове стрелкови оръжия, наблюдаваха акция по обезвреждане при терористична нападение, оказваха първа медицинска помощ на пострадалите, учиха се как се поставят предпазни средства за защита при химическо замърсяване, а накрая пиха чай в полевата кухня на поделението.

Ученичка от 9. клас – Спортист на Айтос за 2018-та!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

        Жаклин Челебиева от IX а клас на Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас, заедно със своята партньорка от женската двойка на клуба по спортна акробатика “Орел” – Айтос, беше избрана за Спортист на община Айтос за 2018 година! 🏆 Днес тя получи своето отличие от кмета на общината Васил Едрев.

Коледа за всеки!

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      На провелия се на 18 и 19 декември 2018 г. Коледен благотворителен базар в “Преславски” от продажбата на приготвените от Вас кулинарни лакомства и приложни изделия, събрахме сумата от 1150 лв. Със средствата, които събрахме с Ваша подкрепа, скъпи ученици, родители и учители в Средно училище “Епископ Константин Преславски” – Бургас, обединени заедно в името на това да има топлина във всеки дом на Рождество Христово, подпомогнахме членовете на нашата общност – Дани от II Б, Ахмед от VIII А и Павел от IX A клас и техните близки!

ОЙ, КОЛАДЕ, МОЙ КОЛАДЕ…

Написано от Мартин Илиев на . Публикувано в Новини

      

       На 24 декември, деня преди Рождество Христово, е Бъдни вечер – един от най-важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес.
      За традициите на Бъдни вечер в Странджанския край, за обреда “коледуване” и за това как посрещаме християнския празник Рождество Христово, разказа в седмицата преди Коледа на петокласниците от СУ “Епископ Константин Преславски” главният уредник в Регионалния исторически музей в Бургас (етнографска експозиция) – г-жа Пламена Кирова.
      Днес музеят влезе в нашето училище. Инициативата беше организирана от учителите по български език и литература на петокласниците Катя Иванова и Павлина Маринова. Учениците и техните преподаватели направиха пътуване назад във времето виртуално чрез видеоразказ за отбелязването на един от най-хубавите празници през годината в едно странджанско село и се пренесоха в живота на своите предци. Свързаният с вековните традиции, посветен на дома, огнището и семейството, празник ги развълнува и всички заедно съпреживяха българската Коледа, като време на сбъдване на желанията и мечтите.